Checklist voor je e-mail marketing plan

Monday, October 17, 2016

Als je je content wil laten opvallen, dan is het altijd een goed idee enkele stijlelementen te gebruiken die jouw e-mail of blogpost naar een hoger niveau tillen en zo de kans te vergroten dat ze ook effectief gelezen worden. Custopartner Flexmail zet daarom voor jou 12 contentelementen op een rijtje zodat je snel en eenvoudig aan de slag kan.

 

Een goed e-mailmarketing bericht of blogartikel ontstaat niet door toeval. Wel door een goede planning met een gevarieerd aanbod aan content. Maar naast inhoud, is ook de vorm belangrijk. Content kan je op allerlei manieren presenteren. We zetten graag ter inspiratie van je e-marketing kalender van volgend jaar enkele minder voor de hand liggende vormen op een rijtje…

 

 

01. Lijstjes

Zijn een klassieker voor iedere e-marketeer. Het leest vlot op het scherm, zeker als je de nodige woorden als kapstokken in het vet zet. Zet een aantal inhoudelijk elementen op een rij – net zoals deze blog – in de vorm van een lijst en geef het een passende naam. Iets in de stijl van “12 content elementen om in je e-marketing plan te verwerken”.

 

02. How-To’s

Zijn eigenlijk minihandleidingen. Het zijn stap voor stap, proces gedreven inhoudselementen die een lezer iets beter laten begrijpen of doen. Het leest even vlot als een lijstje, alleen draait het rond één enkel vraagstuk. Volgens onderzoek is deze vorm, net zoals de lijstjes, een effectieve vorm van communicatie.

 

03. Q&A’s

Zijn gekende en vaak gezochte pagina’s op een website. Maar waarom niet deze vorm hanteren in een e-mailbericht? De vragen zijn de kapstokken – daar is het lijstjes-gevoel weer – en de antwoorden geven de content in hapklare brokken weer. In tegenstelling tot de Q&A’s is hier geen volgtijdelijkheid vereist. Gewoon de elementen sorteren van belangrijk naar minder belangrijk. Want we weten dat de eerste drie paragrafen een hogere leesdichtheid hebben dan de paragrafen die erop volgen.

 

04. Waarom?-berichten

Zijn eigenlijk een andere vorm van de Q&A’s. Hier start je niet met een korte vraag, maar met een uitgebreide probleemstelling in de trend van ‘Waarom u met onze software in uw organisatie niet alleen kosten bespaart, maar ook de werksfeer verbetert’. Je ziet, een complete boterham. Het antwoord formuleert zich in een reeks argumenten die tot een besluit leiden. Net zoals een verhandeling in de middelbare school.

 

05. Cases

Worden vaak graag gelezen. Ze staan immers in voor herkenbaarheid in functie van de lezer. Je hebt als bedrijf een probleem voorgeschoteld gekregen en tot tevredenheid van een klant opgelost. Vertel dat verhaal, startend met dat probleem. Geef een beetje inzicht in de weg naar de oplossing – een beetje trial and error kan geen kwaad – en beïnvloed zo de lezer die je product of dienst moet afnemen. Let wel dat je hier het verhaal neutraal vertelt.

 

06. Getuigenissen

Zijn eigenlijk hetzelfde als de cases. Alleen wordt het verhaal niet neutraal, maar wel gekleurd door de klant zelf verteld. Prospecten die op het punt staan om te beslissen, herkennen zich graag in hun collega’s. En dan is een getuigenis een gezagsargument van de bovenste plank.

 

07. Citaten

Zijn eigenlijk mini-getuigenissen waarbij de klant de essentie van zijn ervaring samenbalt in één enkele zin. Uiteraard vul je daar geen compleet e-mailbericht mee, maar je kan het wel combineren met andere elementen uit deze opsomming. Je kan er ook voor kiezen om iedere keer in je e-mailberichten een vast citaat mee te nemen van goeroe binnen je sector. Zulke beïnvloeders maken je product een stuk sexyer.

 

08. Bedrijfsnieuws

Is ook nieuws dat je klanten en prospecten kan interesseren. Het voedt voor een stuk het voyeurisme dat we bij de sociale media tentoonspreiden. Het wordt dus graag gelezen. Maar het geeft de lezer ook een idee over de onderneming die achter het product of dienst staat. Je zou je verbazen hoezeer dit soort nieuws mee in overweging genomen wordt.

 

09. Abstracts van onderzoek

Zorgt er meteen voor dat je product of dienst ook nog een wetenschappelijk tintje krijgt. Je prospecten gaan toch op zoek naar informatie. Wel help hen ineens een handje. En het geeft je e-mailbericht weer een hogere status op de ladder van relevantie. In het verlengde hiervan liggen ook de White Papers. Het verschil ligt hier in het leveren van de volledige content, terwijl een abstract alleen de essentie weergeeft en verwijst.

 

10. Checklists

Zijn uiteindelijk ook een vorm van lijstjes, maar met net een andere insteek. Maar ze mikken nog net dat tikkeltje harder op praktische bruikbaarheid. Een checklist om te kijken of de auto winterklaar is, brengt je e-mailcontact automatisch het inzicht dat hij misschien wel zijn antivries in de sproeiers achter de ruitenwisser heeft gegoten. Maar dat ie voor de winterbanden snel jouw garage moet binnenrijden.

 

11. Infografieken

Zijn een aparte manier om content te brengen. Basic is dit ook weer een lijstje of een waarom bericht, alleen wordt hier alles op een grafische manier uitgewerkt. Het ook wil immers ook wel wat. Het leest supervlot, zeker als de graficus hier en daar een visuele knipoog heeft toegevoegd. Wel past hier een verwittiging. Niet elke e-mailclient heeft afbeeldingen standaard aanstaan én grafische bestanden kunnen zwaar vallen. Daarom, breek ze op in een aantal delen die aan elkaar aansluiten en let goed op de alternatieve tags. Misschien in de eerste ineens aankondigen dat er een leuke grafiek te zien is…

 

12. Polls

Zijn een leuke manier om interactie uit te lokken. Het begint met een probleemstelling zoals bij de waarom. Alleen kunnen lezers hier hun mening geven via de mogelijke antwoorden die alweer in een lijstje opgesomd staan. Elementen die argumenten kunnen vormen. Maar het klikken speelt ook in op de nieuwsgierigheid van de lezer. Wat denken de anderen er van?

 

 

En uiteraard moet geen enkel – hoewel het perfect kan – van bovenstaande elementen alleenstaand gebruikt worden. Je kan ze naar hartenlust onderling combineren of toevoegen aan de klassieke elementen die we hier bewust buiten het verhaal hebben gehouden. Bijvoorbeeld kan het samen zetten van een paar van je berichten uit je bedrijfsblog in combinatie met een poll en een citaat je e-mailberichten een stuk sterker maken. We horen graag wie de origineelste combinatie bedenkt.

 

 

 

 

DEZE POST VERSCHEEN OORSPRONKELIJK OP DE BLOG VAN CUSTOPARTNER FLEXMAIL.

Newsletter

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.