Facebook Instant Articles: een nieuw kanaal om content te verspreiden?

Friday, November 18, 2016

Je krijgt steeds meer te lezen over de nieuwe tool van Facebook, de ‘Instant Articles’. Volgens Facebook kan elk bedrijf zo zelf voor uitgever spelen. Maar wat houdt Instant Articles eigenlijk in en hoe kan je het als bedrijf inzetten?

 

Na voorzichtig experimenteren met een aantal mediapartners, waaronder het Belgische Newsmonkey, kan nu elk bedrijf zijn artikels posten via Instant Articles. Maar wat is ‘Instant Articles’? Is het de weg naar een groter publiek en meer interactie?

 

We legden ons oor te luisteren bij social-media expert Mic Adam en vonden de antwoorden op 7 belangrijke vragen omtrent Instant Articles.

 

 

Wat is Instant Articles?

 

‘Instant Articles’ (IA) zijn een nieuwe vorm om je artikels op Facebook te publiceren. Nu zet je links, een korte alinea met foto op Facebook waarna je hoopt dat je publiek doorklikt. Met IA rolt het artikel meteen open. Een beetje zoals een video direct begint te spelen wanneer hij op Facebook zelf is opgeladen.

 

Deze evolutie past in de strategie van deze populaire platformen om zoveel mogelijk gebruikers zo lang mogelijk op hun platform te houden. Waarom dan mensen laten wegklikken naar interessante informatie elders?

 

Waarom zou je beginnen publiceren met Instant articles?

 

Het is vandaag moeilijk zoeken naar bedrijven die Instant Articles gebruiken. Waarom zou je dan zelf ermee beginnen?

 

Newsmonkey heeft het over “nog beter ons verhaal aan je doen: met passende foto's in hoge kwaliteit waarop je kan inzoomen. Maar net zo goed met bijvoorbeeld interactieve kaarten.”

 

“Het kan een goede stap voorwaarts zijn in het zijn waar je klant is en deze het zo gemakkelijk mogelijk maken om je content te lezen en te delen”, zegt social media-expert Mic Adam.

 

De wins dit Adam opsomt? Je bent trendzetter natuurlijk. Maar bekijk vooral de voordelen op content vlak:

 

  • Je publiek kan meteen je interessante artikels lezen.
  • De artikels worden 10x sneller getoond in vergelijking met het doorklikken vandaag.
  • Je publiek blijft in zijn vertrouwde Facebook-omgeving.
  • Je vergroot je publiek, wint aan likes op FB.
  • Iemand op Facebook zal sneller reageren op je post.
  • Je hebt er een extra en interessant communicatiekanaal bij.
  • Het is helemaal gratis.
  • Facebook geeft meer visibilitei aan de post op het eigen platform tegenover een embedded artikel.
  • Mensen zitten te wachten op goede, waardevolle informatie. Het kanaal waarlangs het hen bereikt, is minder belangrijk.

 

 

Verwacht er verder ook niet teveel van. “Stop met het tellen van likes en volgers”, adviseert Adam over elke vorm van online activiteit. “Sociale media zijn vooral een manier om top-of-mind te blijven bij je potentiële klanten. Dat is niet in aantallen te vatten.”

 

 

Wat zijn de nadelen van de nieuwe Facebook-tool?

 

Geen voordelen zonder nadelen. En die zijn er volgens Mic Adam:

 

  • Je bent niet meer de eigenaar van je content. Facebook heeft toegang tot je content, al is het niet meteen helder dit wat ze met dit mede-eigendom doen.
  • Als morgen Facebook verdwijnt, ben je ook deze content en je publiek er kwijt.
  • Facebook draait om mensen. Helaas krijgen veel bedrijven moeilijk hun medewerkers betrokken in het sociale media verhaal.
  • Weinig mensen liken en delen de content van hun bedrijf. Dit zal niet veranderen in het nieuwe format.
  • Om echt veel effectiever te zijn, moet je berichten promoten. Dit vraagt budget.
  • Je bereikt misschien niet meer mensen dan met je eigen blog, wetende dat een bericht op een fanpagina bij Facebook vandaag maar een organisch bereik heeft van 5%.
  • Er is onduidelijkheid over foto’s. Wanneer je een foto hebt gekocht bij Shutterstock, wordt Facebook dan mede-eigenaar van de foto?
  • Instant Articles staat in België in zijn kinderschoenen. Ook (nog) geen groot succes  in het buitenland; zelf in de VS nog geen topper.
  • De impact op je SEO-score is onduidelijk. Google houdt niet van artikels die meerdere malen letterlijk hetzelfde op het net staan.

 

Hoe begin je er aan als bedrijf?

 

De Instant Articles-tool staat niet automatisch open. Heb je al een bedrijfspagina? Dan activeert de beheerder van je bedrijfspagina het wel eenvoudig via https://instantarticles.fb.com/.

 

Na activatie, begin je onderaan de pagina via het knopje ‘tik je bericht’.

 

Content creëren doe je net zoals in Wordpress, Blogger, Storyfy en Medium. Al hoef je niets nieuws te schrijven. Een post die je eerder plaatste op je eigen website, kan je kopiëren naar Facebook. Of je IT-dienst zal via rss-feed er voor kunnen zorgen dat je berichten automatisch op Facebook gepubliceerd worden.

 

Het resultaat zijn berichten op je eigen Facebook, en op de tijdslijn van volgers en fans. Om het bereik te vergroten, kan je het pushen via betalende mogelijkheden

 

Experimenteren op kleine schaal is hier het gouden advies. Test artikels uit. Krijg je meer reacties met Instant Articles dan hoe je ze vroeger postte? Vindt je publiek sneller de like- en share-knop? Is het het extra werk waard? Kan je ze beter promoten?

 

 

Moet je nieuwe sterke content creëren?

 

Maak je vandaag nieuwe content voor elk nieuw kanaal? Ongetwijfeld niet. Zowel jij als collega-marketeers zullen eerder inzetten op een multichannel aanpak: content creëren en vervolgens lichtjes aanpassen aan het kanaal waarop je het wil delen.

 

Zo hoef je ook voor Facebook geen nieuwe content te schrijven. Je hebt ongetwijfeld sterke content liggen, al gepubliceerd, aangepast aan andere kanalen. Nu komt het er op aan om deze content aan te passen aan het nieuwe Instant Articles.

 

Als je rekening houdt met deze adviezen, vergroot je de kans dat je publiek je bericht leest en deelt:

 

  • Verpak geen promo in content. Dit advies gaat op voor alle content marketing die je doet. Ook in je blog moet je vooral willen geven. “De enige goede manier waarop dit kan, is mensen iets bijleren.”
  • Investeer in visuals: foto’s en video. Lijstjes doen het goed: 10 dingen voor... 3 dingen die u helpen…
  • Durf uitdagend zijn, controversieel. Schrijf over iets waar mensen een mening over hebben. Raak je een emotionele snaar, dan is de kans dat er gereageerd wordt, groter. ‘Alle marketeers zijn dom’. ‘Alle sales zijn lui’. Je artikel hoeft dit cliché niet te bevestigen. Het moet je thema introduceren.
  • “Mensen en dieren. Katten, honden, kinderen. Ja, het werkt.”
  • Probeer een gezicht op je bedrijf te plakken. “Omdat mensen niet praten met logo’s. Laat daarom je mensen schrijven vanuit hun eigen naam. Als bedrijf kan je dit vervolgens delen.”

 

 

Hou in eerste plaats rekening met doelpubliek. Wie zijn je volgers? Zo zitten we zelden op Facebook om professionele redenen. Wel voor vrije tijd, familiale zaken. “Zeker in België delen we privé-zaken op Facebook”, weet Adam. “Het is een netwerk onder vrienden en kennissen. Veel mensen linken ook niet met collega’s, bedrijven en professionele relaties. Ik kan me voorstellen dat je niet alle artikels deelt via Facebook. Hier houd je het best ook luchtiger dan op LinkedIn en je eigen bedrijfsblog. Als we een bedrijfspagina liken is het vaak omdat we er werken of er iets te winnen valt, niet omdat ze bijvoorbeeld  Pepsi Cola leuk vinden.”

 

Is instant articles ook voor B2B-bedrijven?

 

Mic Adam denkt dat het voor B2B-bedrijven een minder relevant verhaal is. “Wat zou er te vinden zijn op Facebook dat niet op een meer professioneel platform als LinkedIn te vinden is? Je vindt er geen mensen die op zoek zijn naar producten als etiketten en CRM-modules. Klanten zitten er wel, maar die zijn er niet naar je op zoek. Vele bedrijven focussen daarom op employer branding. Op toffe manieren laten ze zien dat het bij hen leuk werken is.” Dat kan ook via IA.

 

 

 

Kan je nu je eigen communicatiemedia overboord gooien?

 

Owned media zijn en blijven cruciaal in je strategie. Natuurlijk mag je deze eigen communicatiekanalen niet overboord gooien. Enkel op een eigen platform heb je 100% controle.

 

Facebook en LinkedIn kunnen dan ook niet verwachten dat uitgevers en bedrijven alle artikels bij hun gaan zetten. De gouden regel blijft gelden: zet nooit alles op één platform. Zeker niet wanneer je dit platform niet beheerst.

 

Dit wil niet zeggen dat je er geen content op mag posten die je nergens anders plaatst. Adam raadt aan om unieke content en eerder geschreven content af te wisselen.

 

Verder kan alleen een test oordelen of Instant Articles iets is voor jouw bedrijf.

Succes ermee!

 

 

TIP: lees je graag de handleiding van Facebook zelf? Klik door naar de pagina Instant Articles met alle informatie over Creating an Instant Article en Publishing Instant Articles.

 

 

 

Newsletter

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.