Customer media zwemmen meestal niet in de budgetten. Vaker dan je lief is, en zeker bij personeelsmedia, krijg je foto’s aangeleverd die niet helemaal top zijn. Gelukkig zijn er heel wat slimme manieren om ook met een beperkt fotobudget een fris en visueel aantrekkelijk blad te maken. Wij geven je graag 8 tips.

1. Maak het verschil met enkele sterke foto's
Een volledig magazine vullen met topfoto’s is voor weinig organisaties haalbaar. Laat de cruciale beelden (Cover! Achtercover! Beeldrubrieken!) in elk geval maken door een professionele fotograaf. Voor minder essentiële zaken kun je je tevreden stellen met zelfgemaakte foto’s. Die enkele sterke foto’s trekken de kwaliteit van het geheel omhoog, al mag het contrast natuurlijk niet te groot worden. Niet al te geweldige portretjes kun je overigens makkelijk opwaarderen: detoureer ze, zet ze in een leuk kadertje, doe er iets mee om de aandacht wat af te leiden.
2. Doe meer met je fotomoment
Stuur je fotograaf niet op pad voor nog eens hetzelfde portret. Denk vooraf goed na over hoe je het maximum uit je foto kunt halen: geef de geportretteerde een opvallend attribuut mee dat aansluit bij het onderwerp, breng een absurd element in de foto, fotografeer je subject in een onverwachte setting... Geef je beeld kracht, zoals op deze HUMO-cover gebeurde door Freya Van den Bossches vuist symbolisch rood te verven.


3. Geef je foto een extra laag
Geef je geportretteerden bordjes in handen waarop je later in de lay-out tekst kunt zetten. Of laat ze leunen tegen een imaginaire muur of een handeling uitvoeren met een imaginair object dat je later toevoegt in het beeld. Portretten op die manier combineren met stockfotografie kan een verrassend effect geven.
4. Combineer fotografie en illustratie
Toegegeven, niet noodzakelijk de goedkoopste formule, maar foto’s verwerken in een collage of combineren met illustraties kan bijzonder leuke pagina’s opleveren. Teken op een foto van de situatie vandaag hoe een park of gebouw er in de toekomst zal uitzien, vul een lege kantoorruimte met bureaus of een lege speelplaats met spelende kinderen. Maak via een collage van een doordeweeks beeld iets heel speciaals.


5. Bewerk je foto's
Programma’s zoals Photoshop bieden ongekende mogelijkheden. Kleuren levendiger maken, dynamiek in foto’s steken, simpelweg de kadrering verbeteren. Overdrijf er echter niet mee: door tanden te bleken, graffiti weg te werken of kerktorens uit het landschap te verwijderen doe je de waarheid geweld aan. Voor scheve kaders aan de muur maken we wel een uitzondering. Overigens vind je online tal van fotobewerkingsprogramma’s, met quasi oneindige mogelijkheden: google op ‘photo editor’ of ‘photo effects’ en je kunt beginnen.
6. Zoek het juiste stockbeeld
Is je fotobudget beperkt, dan kun je op stockwebsites een enorme hoeveelheid gratis beelden vinden. Probeer ook daar creatief mee om te gaan. Neem je tijd om precies dat beeld te zoeken dat jij nodig hebt en dat past bij je organisatie. Stockbeelden zijn vaak erg afgeborsteld, of tonen een decor dat overduidelijk buitenlands. Overdrijf er niet mee, ook al omdat iedereen ze kan gebruiken en het gevaar dus bestaat dat ze elders ook opduiken.


7. Snor amateurfotografen op, via een wedstrijd
Op het internet struikel je over de amateurfotografen. Zie je een foto die je bevalt, dan kun je altijd de toestemming vragen om hem te gebruiken. In communitymagazine InK van de Karel de Grote-hogeschool bijvoorbeeld, leveren de studenten fotografie beeldmateriaal aan. In elke organisatie zitten wel enkele getalenteerde fotografie-adepten. Spoor ze op via de bedrijfs-tamtam, of organiseer een interne fotowedstrijd waar ze niet aan kunnen weerstaan. Ook bij externe bladen kan een fotowedstrijd heel wat materiaal opleveren. Vermeld in je wedstrijdvoorwaarden duidelijk dat deelnemen inhoudt dat de organisatie de inzendingen mag gebruiken. Niet alle inzendingen zullen natuurlijk topkwaliteit zijn, maar zelfs die minder goede foto’s kunnen samen nog een heel leuk reekseffect geven. Overigens is het belang van beeldkwaliteit aan het afnemen: zelfs in tv-journaals schrikt men er niet voor terug ooggetuigenfilmpjes van mindere kwaliteit uit te zenden. Al blijft een haarscherp beeld natuurlijk wel de voorkeur krijgen.
8. Leer de vissers vissen
Zijn er medewerkers die graag foto’s maken, zorg dan dat ze goed gebriefd aan de slag gaan en zorg ook voor feedback achteraf. Zet een aantal do’s en dont’s op een rijtje (geen planten achter de gefotografeerde, geen scheve horizons, neem de mensen mee naar buiten, doe ze in de lens kijken en zorg dat hun hoofd er in zijn geheel opstaat). Toon hen aan de hand van bestaande foto’s de hoek van waaruit ze een foto kunnen nemen, of de compositie van een beeld. Een basiscursus fotografie valt te overwegen.