Valérie Smets is art director bij JaJa. Geen toeval dus dat ze gebeten is van webdesign en usability. Op haar leeslijst prijkt de klassieker ‘Don’t make me think’ van Steve Krug. Die bestaat ook in het Nederlands.
Waarover gaat het boek?
‘Don’t make me think’ werd voort het eerst uitgebracht in 2000, maar inmiddels zijn er enkele updates gekomen. Ik las ‘Don’t make me think (revisited)’.
Dit boek gaat over de basisprincipes van usability in webdesign. Hoe maak je van een online ervaring een intuïtieve ervaring? Twee elementen zijn cruciaal: de doeltreffendheid van het design en de leerbaarheid ervan. Hiermee bedoelt Krug de moeite die je moet doen om je weg te vinden en hoe gemakkelijk je deze onthoudt.
Of een design nuttig, plezierig of verleidelijk is, is volgens hem meer marketing. Ik volg ‘m daar wel in. Dit zijn beslissingen die voorafgaan aan het designproces. Het maakt deel uit van de briefing. Bij het maken van je design moet je dus evalueren of het inderdaad is zoals het bedoeld is, en moet je constant waken over de doeltreffendheiden leerbaarheid.
Om dat te doen hamert Krug op het belang van testing. Webgebruik is immers iets zeer individueels. Je mag jezelf vooral niet zien als de standaard.
Wat betekent het boek voor jou?
Deze nieuwe editie verscheen in 2013, wat eeuwen geleden lijkt als het om webdesign gaat. Maar ze is nog actueel en dat komt omdat het bij usability niet om technologie gaat, maar wel om menselijk gedrag.Op dit moment ben ik trouwens ‘Thinking, Fast and Slow’ van Daniel Kahneman aan het lezen.Het geeft inzicht in menselijk gedrag en hoe mensen keuzes maken. Heel interessant te leren over de mate waarin we op automatische piloot handelen, ook in het kader van usability.
Ik kom zelf uit print en voor mij is een deep dive in online design dus altijd meegenomen. Heel wat principes van ontwerpen zijn natuurlijk universeel: maak het scanbaar, zorg voor een hiërarchie, … Het grote verschil is dat je online niet tussen twee coverbladen zit.
Wat heeft het boek voor jou veranderd?
Ik onthoud twee beelden: het beeld dat hij schetst van het product en dat van de gebruiker. Hij raadt aan om het product als ‘Mensch’ te bekijken. Als een integer persoon, zeg maar. Dat vind ik wel een interessante kijk. Als je dat doet, hou je immers automatisch rekening met usability aspecten. Je gaat empathisch naar de gebruiker kijken.
‘A web user is like a shark. He has to keep moving, or else he’ll die’, zegt de auteur. Waar wij denken ‘interessante literatuur’ is de realiteit eerder ‘een reclamebord passeren aan 100km/u’ om het met zijn woorden te zeggen. Je moet er dus voor zorgen dat de navigatie ten allen tijde helder en ondubbelzinnig is. Als ik het vertaal naar content marketing: hoe neem je met design zoveel mogelijk hinderpalen weg zodat mensen maximaal de weg naar de content vinden.
Wat is je favoriete quote?
Het boek is echt grappig geschreven en er staan massa’s straffe quotes in. Als ik er toch eentje moet uitpikken, zou dat de volgende zijn:
“Just when you think you’re done, a cat floats by with buttered toast strapped to its back.”
Hier heeft Krug het over toegankelijkheid. Met die quote zegt hij dat rekening houden met toegankelijkheid nog (te) vaak gezien wordt als een vraag om het onmogelijke te doen: esthetiek en toegankelijkheid combineren. Maar je ontwerp toegankelijk maken is net deel van je ontwerp, ‘because it’s the right thing to do’.
Het idee van de kat met toast op zijn rug gebonden, is ontstaan als oplossing voor toast dat altijd met de beboterde kant op de grond valt. Ik hou van de wilde fantasie die eruit spreekt. Het toont het spanningsveld dat eigenis aan ontwerpen: verschillende werelden proberen verenigen om een oplossing te vinden.
Volg Valérie Smets
Koop het boek (in het Nederlands) of bestel bij je lokale boekhandelaar