In veel boeken worden wijsheden verkondigd en toekomstvoorspellingen neergeschreven die in de kern technisch van aard zijn: strategie, positionering, contentvormen. Zelden staat de mens centraal, de mens en zijn emoties en verbeelding. Terwijl creatie van content vertrekt van het gevoel en de fantasie van mensen, met als doel om weer andere mensen te raken. Net daarom is Funky Business van de Zweden Jonas Ridderstråle en Kjell Nordström het favoriete boek Jeroen Van Haele, CEO van Hotel Hungaria.
Waarover gaat het boek?
De titel geeft het wat humor, maar getuigt ook van een eigenzinnige en nog altijd eigentijdse visie. De meeste managementboeken vertellen mensen wat ze moeten denken, terwijl de auteurs met hun boek de lezers willen aanzetten om zelf te denken.
Algemeen gaat het over de niet aflatende stroom van verandering en het feit dat we veroordeeld zijn tot vrije keuzes. Meer concreet wordt het waar ze het hebben over de maatschappij die zich constant herstructureert, over de zelfgenoegzaamheid van het zakenleven die plaats maakt voor onzekerheid in bedrijven, en over hoe mensen in de maalstroom van verandering zoeken naar begrip, betekenis, ontwikkeling, vaardigheden en inzicht.
Merk op dat dit is geschreven in het jaar 2000. Als ik zie welke vormen van bewustzijn een pandemie als corona vandaag teweegbrengt rond waarden en verlangens, zaten Ridderstråle en Nordström dicht bij de waarheid. Vandaag klinken de stemmen steeds luider richting een ondernemerskapitalisme dat de mens centraal stelt, versus het aandeelhouderskapitalisme. En dan lees ik de ondertitel van Funky Business: talent draagt kapitaal…
Je zou nu kunnen interpreteren dat het een zwaar boek is maar vanaf zin 1 is het een heerlijk positieve oproep tot zelfvertrouwen en geloof in opportuniteiten. Het is een waardevol boek dat mensen – en dus ook de bedrijven die ze starten of waarin ze werken – inspireert om relevant te zijn en niet louter efficiënt. In de diepste essentie is het een boek dat oproept tot zelfrealisatie.
Wat betekent dit boek voor jou?
Verandering en vrije keuzes voelen voor bepaalde mensen bedreigend aan, voor anderen is het zuurstof. Het boek heeft blootgelegd waar ik onbewust in geloofde maar niet slim of rijp genoeg voor was om het helder te formuleren, namelijk dat ik zelf die zuurstof als een constante nodig heb. De vrije keuze voor verandering is niets meer of minder dan evolutie, soms met succes, soms met tegenslag waar je weer uit leert.
Persoonlijk vind ik het belangrijk te evolueren, innerlijk een rijker mens te worden, bij te leren van anderen. Die filosofie vraagt een hoge graad van introspectie, van eerlijkheid met jezelf. Maar ik eer die filosofie en sterker nog: ik omring mij bij voorkeur met mensen die ook eerlijk naar zichzelf en de wereld kijken en willen evolueren, mensen die zichzelf dus realiseren. De zoektocht naar zo’n mensen is essentieel voor ons bedrijf. Het zijn die medewerkers die gepassioneerd en met strategische expertise onze klanten enthousiasmeren, vertrouwen wekken door hun eenvoud, en ultiem elke dag originele content creëren.
Wat heeft het veranderd?
Voor mezelf is het in eerste instantie de aanzet geweest tot het boek ‘U bent verantwoordelijk’ dat ik schreef met Jan Adins. Dat boek gaat over zelfrealisatie als individu en hoe je dat vertaalt in een relevante bedrijfseconomische context. In beide boeken wordt de ondernemende mens als een totale mens beschouwd waarbij het werk een natuurlijk onderdeel is van het leven. Net zoals vrije tijd, de familie en vrienden deel uitmaken van het geheel.
Werken staat dan ook niet in het woordenboek van de zichzelf realiserende mens omdat het niet als een noodzakelijk kwaad wordt beschouwd, louter om geld te verdienen. Integendeel, het maakt wezenlijk deel uit van wie hij is: een bewuste mens die zichzelf waarachtig in de wereld zet en een positieve bijdrage wil leveren.
En dan kom ik terug op hoe essentieel zo’n mensen zijn in het vak dat wij beoefenen: het vak om een merk in de diepste essentie aan te voelen, door sterke storytelling de consument raken en ultiem een duurzame emotionele connectie te bewerkstelligen tussen consument en merk. Wetend dat we leven in een veranderende wereld waar de consument vrij kiest voor een merk en zich niet langer iets laat opdringen. Dus ja, verandering en vrije keuze …
Jouw favoriete quote uit het boek?
“De toekomst is aan de mensen die de kans aanpakken om de toekomst te creëren.”