Microphone

4 tips om een goede voice-over tekst te schrijven voor jouw video

20 juni 2019

Video maakt ondertussen deel uit van de meeste contentstrategieën. Er gaat niets boven de visuele weergave van je boodschap. Maar hoe schrijf je een goede voice-over tekst? Bold & Pepper geeft je graag enkele tips.

1. Trek de aandacht met je voice-over

Op het internet is er veel afleiding en onze aandachtsspanne is zeer beperkt. Het is aan jou om je publiek vanaf het begin te boeien. Bouw jouw tekst op in drie delen:

  1. Probleem. Vermeld van bij het begin van de video duidelijk waarover het gaat en waarom het interessant isvoor de kijkers. Je hebt maar een paar seconden voordat ze wegzappen, dus gebruik die!
  2. Oplossing. Is jouw vraag duidelijk, geef dan snel een antwoord of oplossing. Voeg pas later de details toe: als er kijkers op dat moment afhaken, hebben ze nog altijd de essentie van jouw boodschap gehoord.
  3. Uitleg. Wie blijft kijken, is geïnteresseerd. Het is aan jou om jouw kennis op dit gebied op een leuke manier te tonen.

2. Schrijf je voice-over tekst in spreektaal

En niet in jouw jargon! Als expert is het soms moeilijk te onderscheiden wat verstaanbaar is voor een buitenstaander en wat niet. Voordat je jouw tekst opneemt, doe je best de test met een collega of familielid: begrijpt de modale burger je? Vermijd ook (te) lange en ingewikkelde zinnen. Dit is een tekst die gelezen wordt, dus schrijf hem ook zo op. Met alle pauzes en onderbrekingen die bij de tekst horen.

3. Denk aan de volgorde

De volgorde van de punten die je aanhaalt in jouw voice-over bepalen de volgorde waarin deze elementen op het scherm verschijnen (of omgekeerd). In een van de video’s die we voor Informazout hebben gemaakt, leggen we uit hoe de combinatie van een stookolieketel met zonneboiler werkt. Wanneer je juist wat zegt, is dan van cruciaal belang. Een voorbeeld: “De temperatuurstijging doet een pomp draaien, die ervoor zorgt dat de vloeistof naar een opslagvat wordt geleid.” De animatie volgt de logische richting van de installatie: de zonnepanelen vangen eerst de warmte op, dan pas zie je het waterreservoir dat het verwarmde water opslaat. Een alternatieve tekst zou niet logisch zijn voor het uitwerken van de animatie.

4. Stel je grenzen

Als jouw video’s online verschijnen, worden weinig video’s langer dan 3 minuten in hun geheel bekeken. Stel je grenzen en probeer een maximale duur in te stellen voor al jouw video’s. Beperk, vooral op sociale netwerken, jouw video tot maximum 1 minuut, ook al betekent dit dat je twee versies van dezelfde video moet maken: een korte voor sociale netwerken en een lange voor de rest van jouw communicatie. Om te weten hoe lang jouw tekst moet zijn, vertrouw je het best op de volgende regel: een uitleg vereist een ritme van 125 woorden per minuut. Verander dit aantal naar het tempo dat je wil voor jouw video!

Ga je zelf aan de slag met video? Ontdek 7 tools om zelf je video’s te monteren.

De rol van video in content marketing

Op zoek naar meer nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van CUSTO.