Wat doe je als je voedselinstroom plots stilvalt en je zelf voedingsmiddelen moet gaan kopen? Voedselbanken deed een beroep op ons allemaal. Het antwoord was positief, met dank aan onder andere heel wat influencers.
In het begin van de coronacrisis kampte de Voedselbanken met een voedseltekort. Zij krijgen immers maar liefst 60% van de voedingsmiddelen die ze verdelen van de overschotten van supermarkten en voedingsbedrijven. Door het hamstergedrag en de logistieke moeilijkheden bij de supermarkten viel die toevoer stil en moesten de Voedselbanken zelf voedsel aankopen. Een bijkomend probleem was dat heel wat vrijwilligers tot de risicogroep behoorden, waardoor ze tijdelijk afhaakten en de logistiek op de proef werd gesteld.
Ambassadeurs en influencers
Voedselbanken besloot daarop een ‘acute’ fondsenwervingscampagne op te zetten. Die bestond uit een content- en een PR-luik (verzorgd door Content Makers en Whyte). Onder andere voorzitter Piet Vanthemsche en ambassadeurs Sandra Bekkari en Julie Lapraille stuurden via sociale media een vraag tot steun de wereld in.
Daarna volgde nog een influencer campagne met bekende sporters (met de hulp van Content Makers, de Pro League en sportmarketingbureau Flying Colours). Onder andere
voetbaltrainer Philippe Clement, wielrenner Oliver Naesen en Red Flame Tessa Wullaert vroegen hun volgers om een gift te doen.
Hulp van grote namen
De resultaten lieten niet lang op zich wachten. Zowel ‘gewone’ mensen als grote namen als Douwe Egberts, Delhaize, La Lorraine, AB InBev, Colruyt en BNP Paribas Fortis gaven financiële steun of doneerden heel wat voedingsmiddelen. En heel wat studenten en technisch werklozen boden zich aan als vrijwilliger. Het zorgde ervoor dat het stijgend aantal mensen die een beroep moesten doen op de Voedselbanken, daar ook geholpen werden. Of hoe een crisis het beste in mensen naar boven kan brengen…