Van e-mailmarketing naar marketing automation

Thursday, January 12, 2017

Een moderne marketeer beseft maar al te goed dat zijn klanten niet identiek zijn. Waarom dan een campagne uitsturen die niet afgestemd is op elke individu? Eenzelfde bericht naar al je contacten is helaas niet altijd de juiste aanpak. Iedereen wil toch campagnes die het open ratio verhogen en de conversie maximaliseren?

 

De oplossing? Marketing automation. Als je als marketeer de trends op vlak van e-mailmarketing op de voet volgt of een manier zocht om je e-mailmarketing een boost te bezorgen dan klinkt marketing automation je zeker niet vreemd in de oren. Custo partner Flexmail vertelt je er meer over.

 

In een notendop betekent marketing automation dat je als marketeer automatische mails kan verzenden naar bepaalde mensen op een bepaald moment afhankelijk van hun online gedrag, koopgedrag of de manier waarop ze met je bedrijf omgaan. Dit betekent niet voor de marketeer dat zijn job irrelevant wordt. Integendeel, het maakt het veel effectiever.

 

 

Observeer

 

De sleutel tot succes is om gepersonaliseerde mails op het juiste moment aan je contacten te bezorgen. Personalisatie gaat echter al lang verder dan enkel het verwerken van de voornaam in je bericht. Hiervoor moet je het digitaal gedrag van je contacten observeren, zodat je kan streven naar een één-op-één conversatie die uiteindelijk resultaat oplevert. Welke mailing opent mijn contact? Welke niet? Heeft een contact zich zonet ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Welke producten of onderwerpen interesseren mijn contact?  Vragen die niet over het hoofd gezien mogen worden, maar een meerwaarde bieden aan succesvolle marketing automation.

 

 

Ken je contacten

 

Het is van belang om je contacten goed te segmenteren. Dit kan op basis van demografische gegevens of online gedrag dat ze reeds vertoonden. Door een goede identificatie kan je betekenisvolle berichten uitsturen. Wanneer je een match maakt met je content en met een segment, creëer je meteen een gepersonaliseerd bericht. Desondanks het bericht op grote schaal wordt uitgezonden, voelt het bericht persoonlijk aan. Bovendien geven social media, landing pages en enquêtes je de nodige informatie over je contacten die je kan implementeren in marketing automation.

 

 

Mogelijkheden

 

  1. Marketing automation kan tijdbesparend zijn voor jezelf, maar ook voor de sales. Potentiële klanten worden op cruciale momenten doorgegeven aan sales, waarna er een goede opvolging kan opgezet worden.
  2. Wat met je bestaande klanten? Hier baseren we ons op hun bestaand klantgedrag van hun aankoopgeschiedenis om gerichte campagnes op te zetten.
  3. Je contact heeft net een aankoop gedaan waarvan je op de hoogte bent. Perfect.  Maak gebruik van cross- en upselling door bijhorende producten aan te bevelen.
  4. Al een tijd geen reactie? Probeer slapende contacten te reactiveren en terug voor je te winnen. Ga na of de contacten nog een meerwaarde bieden.
    Zo niet, verspil je tijd en geld niet aan iemand die niet geïnteresseerd is in je informatie.
  5. Zit er meer resultaat in het reactiveren van die slapende contacten? Bedenk dan welke trigger genoeg interesse wekt om terug je website te gaan bezoeken.
  6. Verder zijn er nog tal van mogelijkheden om marketing automation optimaal te benutten. Maak gebruik van verjaardagswensen, transactionele mails, .. en zoveel meer.

 

 

Marketing automation mag zeker niet gelinkt worden aan ‘instellen en vergeten’. Door de klantgegevens juist te benutten en steeds te updaten bekom je gepersonaliseerde communicatie en een grotere klantentevredenheid. Zoals je zelf ook kan concluderen, is er helemaal geen reden om je contacten over dezelfde lijn te trekken. Vergeet niet dat contacten je berichten appreciëren als het relevant is en beantwoordt aan hun behoeften.

 

 

Maak jij al gebruik van marketing automation als bedrijf? Zo niet, ga aan de slag en ontdek wat het kan betekenen voor jouw bedrijf. Indien je reeds marketing automation inzet, ga dan op zoek naar nieuwe manieren om je e-mailcampagnes en automation voor jou te laten werken.

 

 

Newsletter

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.