"Video en audio zijn hot, maar het is het geschreven woord dat in grote mate je brand voice bepaalt"

Tuesday, April 17, 2018

De leading lady van content marketing. Allicht de beste omschrijving voor Ann Handley. Ze strijdt voor steengoede content en ook in Brussel zal haar enthousiasme zeker overslaan. Zodat uw klanten bij uw contentmarketinginspanningen niet langer iets hebben van ‘so what?’…

Er komt een tsunami aan content op ons af. Eruitspringen wordt dus steeds belangrijker. Hoe doe je het?

Je moet inderdaad tonen wat je doet en het niet langer louter vertellen. Show, don’t tell. In een brochure vertel je hoe geweldig je bent, bij content marketing toon je hoe geweldig de consument kan zijn met jouw product.

Het draait dus allemaal om de consument. Je kan dus niet consumer centric of empathisch genoeg zijn. Je moet weten wie hij is en je in zijn leefwereld verplaatsen.

Een bedrijf dat dat goed doet, is LinkedIn. Wat ze op contentmarketingvlak doen, gaat niet over LinkedIn. Het gaat over businessmensen. Zo is er hun magazine Sophisticated Marketer, visueel duidelijk gelinkt aan het merk, maar inhoudelijk superrelevante topics voor marketeers aanrakend.

In B2C noem ik graag Baking Steel. Dit bedrijf uit Boston maakt platen om in de oven pizza’s te maken. Zij vertellen hun verhaal op Instagram, Facebook, via een blog… en telkens hebben ze het over het plezier van mensen samen te brengen rond een pizza.

Als marketeer moet je bij content marketing je product loslaten. Hoe overtuigt u adverteerders daartoe?

Ik vraag altijd aan mijn klanten om zich in hun klanten in te leven en bij initiatieven telkens de vraag te stellen: ‘so what?’. Dat is immers de eerste reactie van een consument. De relevantie van je contentmarketinginspanningen moet dus vanzelfsprekend zijn.

De content sweet spot is daarbij een goede start. Maar door te testen, te evalueren, bij te sturen… vind je pas echt de connectie met je klant.

Steeds meer gaan we ook van hygiënecontent naar topcontent. Van ‘be found’ naar ‘be seen’. Hoe kan een adverteerder met die shift omgaan?

Dat klopt. Maar vergeet ook de be found niet. Je moet nog steeds een goede SEO-strategie hebben. Maar die moet passen in een geweldige contentmarketingstrategie. En distributie is daarbij een manier om je verhaal tot bij de consument te brengen. Ervoor dat zorgen dat het gezien wordt. Native advertising is daarbij een interessant gegeven. Je leent het bereik van een bestaand medium voor jouw boodschap. Maar het geeft ook heel wat verantwoordelijkheid: je moet ervoor zorgen dat jouw boodschap echt relevant is.

U publiceerde boeken over het maken van ‘good content’. Is er een recept?

Het recept varieert van merk tot merk, maar ik onderscheid wel drie ingrediënten die goede content steevast heeft. Naast de empathie waarover ik het eerder had, moet de content nuttig zijn – ofwel entertainen ofwel problemen oplossen – en moet hij inspiratie bieden. Door het relevant inzetten van data en creativiteit kom je tot een hoger niveau.

Welke fout wordt nog te vaak gemaakt?

Video en audio zijn hot, maar ik vind het geschreven woord nog steeds heel belangrijk. Het bepaalt voor een groot deel je brand voice en is de ruggengraat van je website. Soms doe ik met klanten de test en bekijken we een site waarbij we het logo van het bedrijf maskeren. Heel vaak weet je dan totaal niet meer over welk bedrijf het gaat. Duidelijke communicatie is extreem belangrijk is een wereld die zeer lawaaierig is.

Waarom moeten marketeers naar uw speech in Brussel komen luisteren?

Ik ben nog nooit in Brussel geweest en heb er dus heel veel zin in. Daarnaast wil ik inspireren door aan te tonen hoe het kan. Ik wil jullie besmetten, maar er ook voor zorgen dat het allemaal haalbaar is. Niet te veel voorbeelden met miljoenbudgetten dus. Neen, voorbeelden die ook in België haalbaar zijn.

 

Newsletter

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.